Recepten

DULCHE DE LECHE BOTERKOEK

INGREDIENTEN:

  • 1 Blikje gecondenseerde melk
  • 250 Gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 220 Gram witte basterdsuiker
  • 1 Vanillestokje
  • 300 Gram Bloem
  • Snufje zout
  • 2 Eitjes

Bereidingswijze:

  • Kook het blikje gecondenseerde melk 3 uur lang in kokend water. Zorg dat het blikje in zijn geheel onder water ligt. Laat het goed afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakvorm van +20 x 25 cm met bakpapier, en spray de randen van de bakvorm in met bakspray.
  • Meng de roomboter tot een luchtige massa met de mixer en voeg daarna de basterdsuiker toe en laat dit mengen tot een luchtige beslag.
  • Schraap ondertussen de merg uit het vanillestokje, en voeg deze toe aan het beslag.
  • Voeg vervolgens 1 ei toe en een snufje zout toe, en klop dit nog even door.
  • Spatel de bloem rustig door het beslag.
  • Dan verdeel je het beslag in 2 gelijke delen, en verdeel je 1 deel over de bodem van de bakvorm. Dit zal een beetje lastig gaan omdat het beslag wat stug is, dus verdeel het beslag alvast in kleine “hoopjes” over de bakvorm. Dat smeert wat makkelijker uit zodat de bakvorm uiteindelijk in zijn geheel egaal is bekleed met de helft van het beslag.
  • Verdeel dan de helft van het blikje dulche de leche over het beslag. (wat je over hebt niet weggooien maar lekker bewaren en in de kwark/yoghurt doen…heerlijk:)
  • Schep daarna in de bakvorm de andere helft van het beslag, en verdeel dit ook egaal er overheen.
  • Klop het eitje los, en strijk dit over het beslag, en maak eventueel met een vork een leuk motiefje in het ei.
  • Bak de boterkoek zeker in 25 a 30 minuten gaar. Laat de boterkoek nog 15 minuten in de bakvorm op een rooster afkoelen voordat je deze uit de bakvorm haalt.
  • De koek pas snijden als deze in zijn geheel is afgekoeld.

Leftover Paasei koekjes

(Als de paaseitjes echt op zijn, pak je een ander chocolaatje/bonbonnetje;)

  • 200 gram roomboter (ongezout, en op kamertemperatuur)
  • 150 gram basterdsuiker wit
  • 40 gram vanillesuiker
  • 50 gram heel ei
  • 400 gram bloem

Verder nodig:

  • Kaneelsuiker
  • Paaseitjes (Of ander klein bonbonnetjes, bv rolo)
  • Bakplaat, bakpapier
  • keukenmachine

-Bereidingswijze:

  • Boter door draaien met de vlindergarde.
  • Suiker door de boter draaien, en vervolgens het ei toevoegen. Dit alles door laten mengen, tot het is opgenomen. Dan voeg je de bloem toe. Kort laten draaien tot het een vaste deegbol is.
  • Deegbol in een plastic zak en duw het plat.
  • Laat het deeg zeker 1 uur in de koelkast liggen. (langer is geen enkel probleem)
  • Het deeg heel kort doorkneden, of doordraaien met de machine.
  • Deegstukjes afwegen op 20 of 25 gram
  • Rol het deeg door de kaneelsuiker.
  • Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier, en duw het heel lichtjes plat.
  • Bak de koekjes op 180 graden 12 a 15 minuutjes af
  • Haal de bakplaat uit de oven, en leg meteen de paaseitjes op de koekjes. Je duwt deze er voorzichtig op. En na +2 minuutjes kun je de eitjes wat meer aanduwen en loopt de chocolade er wat meer overheen.
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen, en je hebt een heerlijk verrassend koekje.

Bak ze , en geniet ervan! Koekjes zijn in de koektrommel minimaal 3 weken houdbaar.

Truffel kogeltjes

  • 1 vanillestokje
  • 250 gram Slagroom ongezoet
  • 125 gram suiker
  • 180 gram Boter ongezout (kamertemperatuur)
  • 200 gram Cacaopoeder
  • 400 gram pure Chocoladestukjes
  • Snufje zout
  • 40 ml Kempisch kwartiertje (Dit maakt het gewoon top, maar hoeft natuurlijk niet perse)

Benodigdheden:

  • -steelpan 
  • -spatel
  • -spuitzak +spuittule rond
  • -mixer
  • -plaat/bord wat in de vriezer kan
  • -bakpapier
  • -schaal/bakje voor de cacaopoeder

Bereidingswijze:

  • -Merg uit het vanillestokje halen, en het stokje bewaren
  • -Slagroom, vanille merg, vanille stokje, zout en suiker in een steelpan doen en al roerende aan de kook brengen
  • -Vuur uitzetten en voeg de likeur toe, vergeet niet het vanillestokje te verwijderen;)
  • -Leg een stukje folie over het pannetje
  • -Dit slagroommengsel laat je afkoelen tot het op kamertemperatuur is
  • -De roomboter luchtig kloppen met de mixer
  • -Voeg vervolgens het afgekoelde slagroommengsel rustig toe in delen. Tussenin laat je het mengsel goed doorkloppen anders kan het gaan schiften. Als alles is toegevoegd moet de slagroomcreme spuitbaar zijn
  • -Schep alles in de spuitzak en spuit dopjes op een plaat met bakpapier
  • -Zet dit in de vriezer voor minimaal 4 uur
  • -Smelt de chocolade
  • -Ondertussen zet je een schaal/bakje klaar met daarin de cacaopoeder
  • -Vervolgens haal je elke keer + 6 dopjes uit de vriezer en dompel je deze 1 voor 1 in de chocolade met een prikker en rol deze vervolgens meteen door de cacao en leg deze als de chocolade hard is op een bord/schaal.
  • Evt kun je de truffels in een zeefje leggen en lichtjes schudden zodat de overtollige cacaopoeder eraf valt.

Enjoy!

Houdbaarheid:

Koelkast: 1 week

Vriezer: 3 maanden (zo lang redden ze het niet, geloof mij!)

 

Geen reacties om te tonen.